[ninpo-hu] üzenet

Bujinkan Livo Dojo livodojo at livodojo.hu
2008. Okt. 14., K, 09:13:14 CEST


Kedves Mindenki!

Szeretnék egy tévhitet eloszlatni. Mostanában eléggé divatos lett, bírálni a mai Bujinkan-t, avagy sokan véleményt alkotnak (az otthoni fotelból), hogy mi az és mi nem, anélkül, hogy kicsit átgondolnák azt. 
Most, hogy megint volt alkalmam Japánban edzeni, azt kell mondjam, nagy a káosz itthon (persze sok más országban is). Először is, a Bujinkan az, amit Hatsumi Soke csinál. Az összes többi ember csak másolja (esetleg az egója hatására átalakítja) azt kisebb-nagyobb sikerrel. Ebből következik, hogy a Bujinkan-ban egy mester (Sensei) van és az nem más, mit Hatsumi Sensei.

Tudom ez sokakat elszomorít, de a (tévesen) "hókusz-pókusznak" tartott dolog a Bujinkan szerves része, mióta azt Hatsumi Sensei létrehozta. Ugye 2003 óta BUJINKAN NINPO TAIJUTSU-t gyakorlunk és nem BUDO TAIJUTSU-t. Aki kicsit is követte az év témáit, felismerhette, hogy a BUDO évek alatt a technikákon (waza), fegyvereken, és az emberi testen volt a hangsúly. A NINPO évek témái jóval megfoghatatlanabbak, főleg, úgy, hogy meg sem próbáljuk követni az előírt témát. Természetesen azt is látni kell, hogy mostanában az egyes megjelölt RYU-k, csak a táptalajai az adott év témájának. Talán olyan ez, mint az írás-olvasás (budo-ninpo).

Úgy vélem butaság és kicsinyesség azon lovagolni, hogy mi működik és mi nem az utcán. A Bujinkan nem erről szól. Mindannyian, akik ezt az utat járjuk egy fejlődésnek vagyunk részesei, melynek jellemzője a folyamatos változás és a tanulás/gyakorlás.
Tudom, hogy jóval egyszerűbb az Uke-nak egy nagyot "beverni; karját kitépni; lerúgni; otthon kitalálni, hogy mi miért működik; stb.", mint azt az utat járni, amit a Soke kijelöl(t). Az előzőhöz csupán izomra van szükség az utóbbihoz kitartásra, nyitottságra, tanulásra valamint a Soke-ra.

A kérdés csupán az, hogy mikor akarjuk mindazt megtanulni, amit Hatsumi Sensei átadni kíván? Mikor már nem lesz köztük? Ugye akkor már nehéz lesz, ha nem lehetetlen?!:)


Ideje tovább lépni és kihasználni azt az időt, amíg Hatsumi Sensei aktívan tanít!
További jó tréningezést!

Livo László
Bujinkan Shidoshi
Bujinkan Karura / Livo Dojo
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://lists.netalfa.net/pipermail/ninpo-hu/attachments/20081014/53e9a16a/attachment.htm


További információk a(z) ninpo-hu levelezőlistáról