[ninpo-hu] szemináriumok

Huszti Roland huszti.roland at freemail.hu
2008. Jún. 11., Sze, 13:36:20 CEST


Hmmm,

Peti leírta azt amit én végül is tegnap nem küldtem el emailben. :) Meg Attila is és McDas is. :) A levelet vagy egy órán át írtam hogy aztán kitöröljem a java részét... :) De most megint leírom.

Például... Kevesebb mint 10 éve az emberek el tudtak menni busszal és vonattal Kiskunmajsára, aki autóval ment az meg fel tudta venni utasnak a közelben lakó vagy útba eső buuyuukat. Ma meg már nem tudnak elmenni Szegedig vagy Debrecenig autópályán vagy IC-vel... Itt jön a képbe hogy az elmúlt 10 év alatt nem csak az anyagi helyzet és személyes kapcsolatok romlottak meg, hanem előjött a kényelmes életvitel, meg hogy a jelenlegi ninja-generáció már alapból az. A "régi motorosok" még mennek, de az "újoncok" már nem nagyon.

Túltelítettség? Egy évben ha van 5-6 shihan szemcsi. Ez hívható akár soknak is ennyi ninkára. De nyilván nem kell elmenni mindegyikre, és nem is megy el mindenki mindegyikre. Eddig is volt közel ennyi szeminárium egy évben, de megvolt a kellő résztvevő is. Eddig is volt hogy kevesebben jöttek egy-egy csoportból mint ahányan ígérték, de ez a dolog is szintet lépett.

Budapest... Na ja, csináljunk mindent BP-en, úgyis ott van minden. Szerencsétlen történelmi hagyatékunknak köszönhetően oda koncentrálódott minden, még a vasúthálózat is ott fut össze. Amúgy ez nem McDas nagy ötlete, a Fudoshin Dojoban is felvetődött az ötlet hogy BP-re szervezzen szemináriumot, mert akkor meglesz a létszám és nem csipoghatnak a népek se hogy Szeged az utóbbi években messzebb került XY várostól, autópálya ide vagy oda... Lehet hogy ez lesz belőle. A másik megoldás, ami már szintén szóba került többször is, hogy nem szervezünk szemináriumot és kész. Szenvedjen vele az akinek két anyja van. (Nem magadra venni, ez csak egy kifejezés! ) Ki a ráknak hiányzik manapság hatszámjegyű kiadás? Menjen mindenki szemináriumra oda ahova akar...

Az összehangolás sem lehetett probléma, mert többnyire egy évvel előre meg vannak hirdetve a szemináriumok. Itt szeretném felhívni a figyelmet arra a hazánkba szakadt "mesterre" akinél kötelező szemináriumra menni meg ilyenek. Ő volt az aki jó két éve vagy hogy összehívott egy tanácskozást és arról is győzködte a népeket hogy hangoljuk össze a szemináriumokat, mert az jó. Neki, persze. Ja, hogy ők nem jönnek el a többiek szemináriumára, soha, mert nem érnek rá, valamint meg is van tiltva? Mellékes... Nos, ha nem találunk (mindannyian, mínusz  "ők") megoldást erre a problémára, akkor az "ő" malmára hajtjuk a vizet, azt meg rajta kívül senki sem szertné ha jól sejtem.

Ez a "minek menjek szemináriumra" dolog is ismerős, ezért sem jártam szemináriumra hosszú évekig, csak nagyon-nagyon ritkán. Érthető és jogos.

Sok minden megváltozott az utóbbi időben az általános hangulattól kezve az anyagi helyzeten át a kényelemsségig/aktivitásig.

De egy dolgot mindenkinek be kell látnia. A szemináriumokat a szervezők nem maguknak szervezik, hanem mindenkinek. A jelenlévők túlnyomó többsége nem is abból a dojóból való

A szeminárium egy olcsó és kényelmes megoldás az új dolgok tanulására. Nem kell átmenni hét határon, egy napon át görnyedve egy autóban egy garabolyra való pénzzel hogy egy magas szintű mestertől tanuljon az ember. 3-4 óra alatt (leszámítva Ny-K utazás, az mondjuk minimum dupla ennyi, pölö Győrből Debrecenbe :) ) odaér, az országon belül, kevesebbért. Még vonattal is mehet ha drágálja a pénzt a benzinre meg az autópályára (már ha van olyan...).

Ezzel az újfajta, utolsó pillanatban lemondós hozzáállással egyéb dolgok mellett a hazai szemináriumokat is elveszítik az emberek.

Lehet hogy igaza van Ádámnak és le kell csökkenteni a szemináriumok mennyiségét? Vagy rakjuk mindet BP-re a könnyű elérhetőség miatt? Vagy próbáljunk meg megint összefogni, mint régen?


Roland

- aki könnyen beszél mert majdnem havonta megy szemináriumra és havonta többet költ HM-re mint egy átlag magyar Bujinkanos több mint fél év alatt - mert megteheti, de még emlékszik rá hogy nem is olyan régen ez még nem így volt ám...

________________________________________________________
Te már megnézted, hogy diszlexiásak-e a gyerekeid?

Találtam egy szülőknek szóló diszlexiatesztet, amit egy perc alatt kitölthetsz. A legjobb, hogy ha gond van, akkor abban is segítenek, hogy kihez fordulj. Ja, és ez egy ingyenes oldal, nem kerül semmibe. Kattints ide: www.diszlexiateszt.hu/i.php?id=fr080609 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://lists.netalfa.net/pipermail/ninpo-hu/attachments/20080611/73a8861a/attachment.htm


További információk a(z) ninpo-hu levelezőlistáról